Education

Four flooring surfaces provide safety, ergonomic and acoustic properties for the fitness center.

Flooring Revitalizes School Fitness Center

According to Dana Ridenour, director of Advancement at Calvary Christian Academy (CCA), a pre-K3-12 school located in Fort Lauderdale, Fla., “Everything starts with the flooring. Then you can start building and painting, but you have got to have a great floor first.” The surface of the entire fitness center, which is housed inside a former warehouse adjacent to the campus, was concrete. Four surfaces provide safety, ergonomic and acoustic properties for the 3774-sq.-ft. space, which is used by more than 200 students and student athletes daily.

More

Daylighting a New Stem Space

Bringing in ample daylighting through a 30-ft.-high exterior wall into a two-story common space, Cuningham Group and MOA Architecture specified more than 3000 sq. ft. of EXTECH’s LightWall 3440 interlocking polycarbonate translucent wall system for Roosevelt High School’s new Pathways Innovation Center in Casper, Wyo. Customized vertical sunscreens deliver light diffusion and aesthetic accents while the dual wall system provides high thermal performance of up to R 8.2.

More

Business School Clears the Air

Washington University connected two adjoining buildings at the heart of the Olin School of Business with a five-story glass atrium as the centerpiece of a $65M renovation. What had been a shared, open courtyard would now be enclosed space, requiring ventilation and smoke controls. The geometry of the structure would essentially trap smoke in the event of a fire. Maintaining unbroken space and allowing natural light to filter through the atrium and illuminate all five levels below is one of the most welcoming design aspects. Passive natural ventilation has been a common European design practice for decades, and highly advanced products have been developed over the years to support this buildi

More

Dining Center Mimics Northern Lights

The Univ. of Alaska Fairbanks planned a 34,000-sq.-ft. addition to, and renovation of, the Wood Center to expand the dining facility and create a campus destination. Architect Perkins+Will wanted to create a building that was visually interesting and inviting to passersby while so comfortable, occupants were happy to stay put, regardless of the season. The original building did little of either. Mentioning its few small, punched windows, Devin Kleiner, project architect, associate at Perkins+Will explains: “They were sitting nooks. It was one of the first things we talked about. The students wouldn’t sit near the windows, even if it were warm enough. It was a psychological thing.” The Perkin

More

Dual Functionality Serves Students

The dual function of the residence hall needed both aesthetics and acoustics as key considerations in its design. To meet the challenge, the design team at William Rawn Assocs., Architects in Boston created the “Caf,” a two-story, 400-seat space featuring a 32-ft.-high ceiling, a gracefully curved second floor balcony, and a floor-to-ceiling glass wall overlooking busy Massachusetts Ave.

More
Along with natural light and views, recycled and durable materials also helped the project achieve LEED Gold. High-performance architectural finishes contribute to the curtainwall and window systems’ durability and reduce the need for maintenance.

Into the New

Harvard University’s Tozzer Anthropology Library—the nation’s oldest anthropology library—was founded in 1866 as part of the Peabody Museum. In 1971, a new building was constructed to house the growing collection of ethnology, archaeology and related anthropological items. As the building aged, its condition deteriorated to the point that the three-story structure was considered uninhabitable. That condition, along with Harvard leadership’s strong desire to consolidate the school’s programs under one roof led the way for the newly renovated and expanded Tozzer Anthropology Building. Opened in June 2015, the $12 million project included a complete renovation of the existing 24,800-sq.-ft. bui

More
Energy consumption has dropped to half that of previous fixtures, down to 230 W from 458 W, with more than double the brightness. The school should see its ROI in two to three years.

Gymnasium Sees the Light

Connersville High School (CHS) in Connersville, Ind., home to the Spartan Bowl—one of the largest gymnasiums in the state—needed to replace dim and costly metal halide high-bay lights. Lighting in the Spartan Bowl was fraught with obstacles. The existing 26 fixtures—400-W metal halide high-bay lights—had grown dim over time, costing the school considerable time, utility and maintenance costs as the fixtures aged. Prior to installing new LED luminaires, it took eight minutes for the gym’s lights to reach full brightness, forcing school officials to choreograph athletic events and other ceremonies around the warm-up time and, at times, resulting in introducing teams and participants in the dar

More

It’s a Wrap

Ivy Street Center is the first new academic building on the Marist School campus in Brookhaven, Ga., in more than 20 years, and is the signature project in Phase 1 of the Campus Master Plan. Marist School is a private Roman Catholic college preparatory school serving 1,100 students grades 7-12. The new 55,000-sq.-ft. Ivy Street Center serves as home for the mathematics and English departments. The building’s name pays homage to Marist’s original three-story schoolhouse located in downtown Atlanta. The structure was built on the footprint of the razed Kuhrt Gym, a 50-year-old building. “The charge was to design a combination classroom building that wrapped around a new gymnasium,” says Will S

More
The fins, fabricated using Kovabond, not only provide critical shade from the sweltering Arizona sun but also contribute to the building’s striking façade.

Making the Grade

Construction of the Arizona Center for Law and Society building—the new home for Arizona State University’s Sandra Day O’Connor College of Law in Phoenix—presented a bevy of challenges concerning the design of the building’s multi-material façade. The owner and general contractor both wanted a building clad with a local stone façade that was not only code compliant and fully warrantied, but would also be durable enough to last a century. In addition, the schedule was extremely aggressive and the downtown location presented logistical challenges. Based on experience with architectural cladding and unitized glass systems, the cladding supplier believed a traditional stone system was not a viab

More

Multi-Use Lockers Offer Space Options

Duquesne University, home to more than 10,000 students, prides itself on providing a quiet, contemporary campus in the heart of downtown Pittsburgh. When university officials decided to upgrade the Duquesne Dukes’ athletic facilities at the historic campus, space was a primary concern. As the university has grown, so has the need to expand its facilities for men’s and women’s soccer, lacrosse and swimming. With limited accommodations available for athletes, the university needed a versatile product able to serve multiple users and withstand constant use. In addition, the lockers needed to be in close proximity to the swimming pool, making the possibility of chemical damage to the lockers ano

More